eDition

eDition je tehnologija za objavo tiskovin na internetu. Vsi registrirani uporabniki lahko listajo celotne številke v eDition formatu brez omejitev.

Primer delovanja si lahko ogledate tudi na naši internetni strani
www.edition-digital.co.uk

Išči po arhivu

Novi radar 443 že v prodaji Natisni E-pošta

443naslovnica_mala.jpg»Ženska lahko uspe le z izobrazbo,« je leta 1924 v svojem gimnazijskem govoru sošolkam razložila Američanka Virginia Hall. One so sanjale o poroki in družini, ona o karieri v diplomaciji, čeprav je bilo takrat med okoli 15.000 ameriškimi diplomati le šest žensk. Ampak ona je brez sence dvoma verjela v svoje sposobnosti. Konec koncev je bila vnukinja kapitana Johna Wasleyja Halla, ki je pri devetih letih očetu ukradel jadrnico, vrsto let plul po morju in uspel v ladijskem poslu, ter hči uspešnega nepremičninarja in lastnika kinematografov. Diplomatka sicer ni postala nikoli, še danes pa slovi kot ena najboljših tajnih agentk druge svetovne vojne.  

POTUJOČE ČRKE, BESEDE IN ŠE KAJ

Čeprav se tega morda niti ne zavedamo, beremo tako rekoč ves čas. Knjige, spletne strani, prikaze na televizijskem zaslonu, cestne oznake in še marsikaj. Zamislite si, da vsega tega ne zmorete pravilno prebrati, čeprav ste pismeni in vam branje torej ne bi smelo povzročati težav. Kako bi se počutili, če bi zamenjevali črke, izpuščali besede ali pa kar cele vrstice? Zagotovo bi zelo kmalu ugotovili, da je vaše življenje izjemno težavno, in za precejšen delež svetovnega prebivalstva tudi je.  

MOŽ, KI JE PORAZIL NAPOLEONA

Ko je bil otrok, je sanjal, da bo postal heroj. Na morje se je odpravil, ko mu je bilo dvanajst let, njegova zadnja plovba pa se je zaključila z eno največjih zmag v britanski pomorski zgodovini. Admiral Horatio Nelson pa ni bil le človek iz jekla. Njegove značajske lastnosti bi mu skorajda preprečile, da bi v bitki pri Trafalgarju prevzel poveljstvo nad angleškim ladjevjem in mu za naslednjih sto let zagotovil prevlado na morju. Imel je prodorne svetlomodre oči in bil neustrašen ter briljanten pomorščak z izjemno intuicijo, a tudi domišljav, brezobziren in željan slave. Svoje sanje je uresničil, a zanje plačal najvišjo ceno.

ZAKLADNICA SKRIVNOSTI

Od vodnega izvira do vodnega izvira. Kaj drugega pa naj bi tam daleč pred našim štetjem v puščavi na severu današnje Jordanije počelo arabsko nomadsko ljudstvo, kakršno so bili Nabatejci, kakor da je s kamelami in šotori v nedogled iskalo vodo in skromno pašo za živali? Se morda oziralo za krajem, v katerem bi se ustalilo? Iskali ga ravno niso, a ko so odkrili Petro, naravno utrdbo, v kateri so živeli Edomiti, so jo okoli leta 312 pred našim štetjem zavzeli in jo počasi spremenili v cvetoče multikulturno mesto, ki je tujce osupnilo že na prvi pogled. Na koncu 1,2 kilometra dolge ozke soteske, ki vodi v mesto, je oko v čudenju naprej zastalo na 39 metrov visoki zgradbi, imenovani zakladnica. Bila je vklesana v živo skalo.

NAJNEVARNEJŠA VOHUNKA

»Ženska lahko uspe le z izobrazbo,« je leta 1924 v svojem gimnazijskem govoru sošolkam razložila Američanka Virginia Hall. One so sanjale o poroki in družini, ona o karieri v diplomaciji, čeprav je bilo takrat med okoli 15.000 ameriškimi diplomati le šest žensk. Ampak ona je brez sence dvoma verjela v svoje sposobnosti. Konec koncev je bila vnukinja kapitana Johna Wasleyja Halla, ki je pri devetih letih očetu ukradel jadrnico, vrsto let plul po morju in uspel v ladijskem poslu, ter hči uspešnega nepremičninarja in lastnika kinematografov. Diplomatka sicer ni postala nikoli, še danes pa slovi kot ena najboljših tajnih agentk druge svetovne vojne.

PORODNE MUKE DOKTOR ŽIVAGA

Dvajsetega maja 1956 sta se dva moža peljala s primestno železnico iz Moskve v pol ure oddaljeno vasico Peredelkino. Eden je bil italijanski komunist D' Angelo, ki je delal na Radiu Moskva, drugi pa njegov ruski spremljevalec in kolega pri istem radiu Vladimirski. D' Angelo je v tisku zasledil komaj opazno novico, da je tik pred izidom knjiga znanega ruskega pesnika Borisa Pasternaka z naslovom Doktor Živago. Takoj je poklical mlado založniško hišo v Milanu, ki jo je ustanovil partijski simpatizer Giangiacomo Feltrinelli. Če bi uspel pridobiti izdajateljske pravice za izdajo knjige najbolj znanega ruskega pesnika, bi bil to dober začetek za milansko založbo in tudi zanj.