eDition

eDition je tehnologija za objavo tiskovin na internetu. Vsi registrirani uporabniki lahko listajo celotne številke v eDition formatu brez omejitev.

Primer delovanja si lahko ogledate tudi na naši internetni strani
www.edition-digital.co.uk

Išči po arhivu

Novi radar 435 že v prodaji Natisni E-pošta

435naslovnica_mala.jpgO Vincentu van Goghu vemo vse. Biografi, umetnostni zgodovinarji in psihoanalitiki so ga secirali po dolgem in počez. V marsičem se niso strinjali, toda v enem so si bili enotni – 29. julija 1890 je nizozemski slikar naredil samomor, star 37 let. V to ni dvomil nihče. Vsaj javno ne, po tihem pa je kakšen strokovnjak vendarle pomislil, da zgodba o samomoru ni vodotesna, a je molčal, ker bi bila kakršnakoli druga razlaga njegove smrti preveč kontroverzna. Steven Naifeh in Gregory White Smith sta jo pred tremi leti kljub temu predstavila javnosti in pričakovano naletela na silovit upor, pred kratkim pa sta objavila nove dokaze, ki po njunem potrjujejo, da Vincent van Gogh ni naredil samomora.  

KRALJ ILUZIJ

Prevare je obvladal do potankosti. Le redki so vedeli, kako se mu je uspelo izviti iz prav vsakih lisic, prisilnega jopiča, okov, ječe ali česar koli, v kar so ga vklenili ali zaprli. Javnost v njegove skrivnosti nikoli ne bi smela biti posvečena in tudi ne bi bila, če se leta 2004 na dražbi ne bi pojavilo kakšnih 450 predmetov iz njegove zapuščine. Čeprav je takrat od smrti Harryja Houdinija minilo že 78 let, so zbiratelji zanje odšteli skupno 1,1 milijona ameriških dolarjev, kajti osebnost tega majhnega čarodeja, visokega 1,66 metra, vklepa močneje in trajneje od verig. Za časa življenja je bil slaven, po smrti je kulten, toda otroštvo je preživljal reven. Menda zaradi umora. 

ČLOVEK MNOGIH IMEN

S svojimi temnimi in prodornimi očmi je zrl naravnost v sogovornika, so pripovedovali tisti, ki so ga poznali dobro. Bil je majhen, v višino ni meril več kot meter in pol, tehtal pa ni več kot petdeset kilogramov. Dajal je vtis preprostega in skromnega, nekoliko poduhovljenega potujočega učenjaka brez lastnine, ki pa se je po potrebi v trenutku lahko prelevil v bojevitega govornika, karizmatičnega vodjo ali pa v trdega pogajalca za neodvisnost Vietnama. Ho Ši Minh ali striček Ho, kot so mu radi rekli, se je z leti razvil tudi v spretnega politika, pri čemer mu je bila v oporo njegova nezlomljiva vztrajnost. Pred njo je najprej klonila kolonialna Francija, že po njegovi smrti pa še ZDA.

MOSKVI VLADA KREMELJ, NAD NJIM JE LE ŠE BOG

Na svetu je le malo takih zgradb, v katerih človek dobi občutek, da vstopa v središče nečesa velikega. Kremeljsko obzidje resda ni zadržalo mongolskih hord in se kasneje ni uspelo obraniti Poljakov ter Francozov, a je trdnjava Kremelj kljub temu ostala na zemljevidu, prav tako, kot si je na njem za vedno zagotovila prostor Rusija. Drugo glavno mesto Rusije St. Petersburg je resda biser arhitekture, toda Kremelj je ruski Zid objokovanja. Kremelj je nema priča ruske zgodovine in njegove zgradbe so nekoč predstavljale najbolj svete kraje v Moskvi.

NI BIL SAMOMOR, UBILI SO GA

O Vincentu van Goghu vemo vse. Biografi, umetnostni zgodovinarji in psihoanalitiki so ga secirali po dolgem in počez. V marsičem se niso strinjali, toda v enem so si bili enotni – 29. julija 1890 je nizozemski slikar naredil samomor, star 37 let. V to ni dvomil nihče. Vsaj javno ne, po tihem pa je kakšen strokovnjak vendarle pomislil, da zgodba o samomoru ni vodotesna, a je molčal, ker bi bila kakršnakoli druga razlaga njegove smrti preveč kontroverzna. Steven Naifeh in Gregory White Smith sta jo pred tremi leti kljub temu predstavila javnosti in pričakovano naletela na silovit upor, pred kratkim pa sta objavila nove dokaze, ki po njunem potrjujejo, da Vincent van Gogh ni naredil samomora.

ŽIVLJENJE BREZ BOLEČINE

Na videz povsem običajna 13-letnica je v domači kuhinji pripravljala večerjo, ko ji je kuhalnica nenadoma padla v lonec vrele vode, v kateri so se kuhali špageti. Ne da bi pomislila, je Ashlyn Blocker z roko hitro segla v lonec in mirno pobrskala med špageti. Ko je roko končno izvlekla iz vrele vode, si jo je nekaj časa z zanimanjem ogledovala, nato pa le stopila do lijaka in jo pomočila v mrzlo vodo. »Roko sem ravnokar porinila v lonec!« je brez bolečine v glasu zaklicala svoji mami. Ta je z grozo v očeh takoj prihitela v kuhinjo in olajšano spoznala, da opeklina v primerjavi s preteklimi poškodbami niti ni tako huda. Ashlyn je v svojem kratkem življenju namreč doživela že kar nekaj precej hujših poškodb. A ob teh nikoli ni zajokala. Je namreč ena izmed redkih posameznikov, ki ne čutijo bolečine.