eDition

Edition Digital je tehnologija za objavo tiskovin na internetu. Primer delovanja si lahko ogledate na naši internetni strani.

Išči po arhivu

Novi radar 457 že v prodaji Natisni E-pošta

457naslovnica_mala.jpg»Zmorem narediti to. Vsem bom pokazala,« je Florence Foster Jenkins pred največjim dnem v svojem življenju kot deklica vzhičeno zagotavljala St. Clairu Bayfieldu, že 26 let svojemu vdanemu življenjskemu sopotniku. Stara 76 let se je pripravljala na svoj prvi solistični koncert v sloviti dvorani Carnegie Hall. Že res, da jo je zakupila sama in je sama plačala tudi orkester, toda vstopnice so bile razprodane na mah. Florence je bila prepričana, da bo njeno trdo delo naposled bogato poplačano. »Kar smo doživeli, je bilo noro smešno,« je operni večer, na katerem se je znašla po naključju, komentirala igralka in plesalka Marge Champion. Njeno mnenje so delili vsi, razen samooklicane najboljše sopranistke svojega časa Florence Foster Jenkins.

IKONA ČASTILCEV ZANIČ GLASBE

»Zmorem narediti to. Vsem bom pokazala,« je Florence Foster Jenkins pred največjim dnem v svojem življenju kot deklica vzhičeno zagotavljala St. Clairu Bayfieldu, že 26 let svojemu vdanemu življenjskemu sopotniku. Stara 76 let se je pripravljala na svoj prvi solistični koncert v sloviti dvorani Carnegie Hall. Že res, da jo je zakupila sama in je sama plačala tudi orkester, toda vstopnice so bile razprodane na mah. Florence je bila prepričana, da bo njeno trdo delo naposled bogato poplačano. »Kar smo doživeli, je bilo noro smešno,« je operni večer, na katerem se je znašla po naključju, komentirala igralka in plesalka Marge Champion. Njeno mnenje so delili vsi, razen samooklicane najboljše sopranistke svojega časa Florence Foster Jenkins.  

PRIJATELJ IN SOVRAŽNIK OBENEM

Ko se je človek prvič spoznal z ognjem – zanetila ga je strela –, je ugotovil, da ga lahko ta v mrzlih dneh in nočeh greje ter da je hrana, pečena na njem, boljša. To so bile prijetne lastnosti ognja. Niti na misel mu ni prišlo, da bi ta nekoč lahko postal tudi njegov sovražnik in da bi mu lahko požgal vse, kar ima. A takrat je bilo še tako, da razen golega življenja tako ni imel kaj izgubiti. Ogenj je bil gonilna sila civilizacijskega procesa in pogoj za razvoj človeka in je šele takrat, ko je človeku ušel izpod nadzora, postal tudi njegov najhujši sovražnik. Požrl in uničil je lahko vse, kar se je znajšlo na njegovi poti.

Kremeljska princesa, ki ni našla miru

Šestega marca 1967 ob sedmih zvečer je pred vrati ameriške ambasade v New Delhiju ustavil taksi. Iz njega je izstopila ženska srednjih let in pozvonila. Vedela je, da v trenutku, ko bo prestopila prag ambasade, zanjo ne bo več poti nazaj in da se bo nadnjo zgrnila vsa jeza Kremlja. Bala se je, a se ni obotavljala. Vrata ji je odprl dežurni marinec in ji povedal, da je ambasada že zaprta. Pokazala mu je svoj sovjetski potni list. Marinec se je zdrznil. Peljal jo je v sprejemnico in nato poklical Roberta Rayla, drugega sekretarja ambasade, zadolženega za prebežnike. Ko je Rayle čez pol ure prišel na ambasado, mu je ženska hitro rekla: »Mogoče mi ne boste verjeli, a jaz sem Svetlana, Stalinova hči.«

ŽIVLJENJE ZA ŽIVLJENJE

»Na 'plošči' sem spoznal veliko stvari, v glavnem pa to, da bo, ko se ozremo nazaj na življenje, za katerega mislimo, da ga je za vedno konec, eden od razlogov za obžalovanje dejstvo, da smo zamudili življenjske priložnosti,« je dr. Wilfred Thomas Grenfell zapisal leta 1909, potem ko je nedolgo prej kazalo, da bo umrl počasne in boleče smrti, v agoniji, ki jo bo krepil oster veter, ki je nekaj kilometrov od obale kanadskega Labradorja premetaval njegov mali ledeni splav in ga potiskal proti odprtemu morju, kjer ga je čakala gotova smrt.

MALI VELIKI USTRAHOVALCI

Na plovbi po rekah lahko domišljijo razburka marsikaj, toda kaj v njih je resnično nevarno, razen seveda vrtincev in umazanije? Strah ima velike oči, pravijo, in ko jih ima, zlovešč sloves ne uide, pa naj si ga nekdo zasluži ali ne. So imeli domačini ob Amazonki prav, ko si svoje dni ob njej niso upali niti hoditi, kaj šele, da bi skočili vanjo? In kaj je bolj verjetno, da bomo končali v gobcu nilskega krokodila ali da nas bo ubil morski bič, če nas ne bo prej s svojim objemom zadušila zelena anakonda, še ena od strašljivih prebivalk svetovnih rek? Ali pa nas bodo vendarle pojedle piranje?