eDition

eDition je tehnologija za objavo tiskovin na internetu. Vsi registrirani uporabniki lahko listajo celotne številke v eDition formatu brez omejitev.

Primer delovanja si lahko ogledate tudi na naši internetni strani
www.edition-digital.co.uk

Išči po arhivu

Novi radar 446 že v prodaji Natisni E-pošta

446naslovnica_mala.jpg»Zelo sem ga ljubila. Hotela sem ga le zase, ker pa nisva bila mož in žena, ga je lahko, dokler je živel, dobila katera koli ženska. Vedela sem, da se ga ne bo mogla dotakniti nobena več, če ga ubijem, pa sem ga ubila,« je med zaslišanjem maja 1936 razložila 31-letna Sada Abe. Ni bila prva Japonka, ki je vzela življenje svojemu ljubimcu, vendar so bile podrobnosti njenega življenja in afere z 42-letnim Kichizom Ishido tako sočne, da je glavni sodnik pričam prepovedal uporabo besed, povezanih s seksom, da se z drugima dvema sodnikoma ne bi vzburil, in se menda diskretno pozanimal, kdaj imata njuni ženi menstruacijo, da je lahko obravnave razpisoval takrat, ko so lahko vsi trije doma sprostili spolno napetost, ki se je med sojenjem kopičila v njih.   

NAPOČIL BO ČAS, KO BODO LJUDJE SPREGLEDALI

Bil je sin revnih staršev, ki je končal le prvih osem razredov šole. Ko se je v domačem vodnjaku utopil njegov ded, je trdil, da ga še vedno vidi hoditi po dvorišču. Nikdar ni študiral medicine, psihologije ali farmacije, a je znal zdraviti v hipnotičnem transu. Edgar Cayce ali speči prerok, kot so mu rekli, je imel sposobnost, da je v polsnu videl stvari, ki jih drugi niso mogli videti. Če je bil Nostradamus najbolj jasnoviden prerok srednjega veka, je bil v 20. stoletju to čudežni deček Edgar Cayce. »Ko si zares pripravljen na neko stvar, pride k tebi sama od sebe,« je nekoč zapisal.  

NI ME VEČ SRAM, DA SEM KRALJ

Življenje angleškega kralja Jurija VI. in njegove žene Elizabete dokazuje, da za vsakim uspešnim moškim stoji ženska. Čeprav je njuna vladavina trajala manj kot šestnajst let, sta Veliko Britanijo skupaj z Winstonom Churchillom popeljala skozi temne dneve 2. svetovne vojne, najbolj krvavega časa evropske zgodovine. S svojim umirjenim družinskim življenjem in ljubkima hčerkama sta postala vzor številnim Britankam in Britancem in mnogi so ju posnemali. Posnemala ju je tudi njuna starejša hči Elizabeta II., ki je po Jurijevi smrti postala angleška kraljica in to ostala vse do danes.

NEOMAJNI LOVEC NA NACISTE

Simon Wiesenthal je umrl septembra 2005, star 96 let. Njegova hči Paulinka je prejela na stotine telegramov sožalja. Najbolj pretresljiva so bila pisma preprostih ljudi, ki so preživeli holokavst. Verjeli so vanj in bili žalostni, ker ga ni bilo več. Tolažilo jih je lahko le to, da je njegovo življenjsko delo ostalo shranjeno v stotinah debelih map, v njih je bilo 300.000 kosov papirja; pisem, ki jih je prejel, in kopij pisem, ki jih je odposlal. Kot neumoren borec proti zlu in središčna oseba v boju za človekove pravice, je užival ugled po vsem svetu. Hollywood ga je imel za kultnega heroja, prav tako številne univerze, ki so ga zasipavale s častnimi doktorati.

NE POZNAMO JUDOV, POZNAMO LE LJUDI

»To niso tvoji bratji,« je višijski uradnik poskušal spametovati pastorja Andréja Trocméja. Vedel je, da »karizmatični vodja Le Chambona«, kakor ga je opisal eden od preživelih judovskih beguncev, ljudi navdihuje v kršenju zakonov, ki so med drugim zapovedovali, da morajo prebivalci Francije vsakega Juda predati oblastem. Za begunca je to pomenilo skoraj gotovo smrt. »Ne poznamo nobenih Judov. Poznamo le ljudi,« mu je odvrnil pastor, ki je z vaščani begunce skrival, jih hranil in oblačil, jim pomagal do ponarejenih dokumentov in sodeloval pri njihovem tihotapljenju pretežno v Švico. Četudi je v reševalni mreži sodelovalo vseh 5000 prebivalcev vasi s celotnim imenom Le Chambon-sur-Lignon in so zlasti v zadnjih dveh letih vojne vsak dan tvegali svoja življenja, se v štirih letih vojne med njimi ni našel en sam izdajalec, niti nihče med njimi nikoli ni rekel ne, ko so ga prosili za pomoč.

MORILA, KER JE LJUBILA

»Zelo sem ga ljubila. Hotela sem ga le zase, ker pa nisva bila mož in žena, ga je lahko, dokler je živel, dobila katera koli ženska. Vedela sem, da se ga ne bo mogla dotakniti nobena več, če ga ubijem, pa sem ga ubila,« je med zaslišanjem maja 1936 razložila 31-letna Sada Abe. Ni bila prva Japonka, ki je vzela življenje svojemu ljubimcu, vendar so bile podrobnosti njenega življenja in afere z 42-letnim Kichizom Ishido tako sočne, da je glavni sodnik pričam prepovedal uporabo besed, povezanih s seksom, da se z drugima dvema sodnikoma ne bi vzburil, in se menda diskretno pozanimal, kdaj imata njuni ženi menstruacijo, da je lahko obravnave razpisoval takrat, ko so lahko vsi trije doma sprostili spolno napetost, ki se je med sojenjem kopičila v njih.