eDition

eDition je tehnologija za objavo tiskovin na internetu. Vsi registrirani uporabniki lahko listajo celotne številke v eDition formatu brez omejitev.

Primer delovanja si lahko ogledate tudi na naši internetni strani
www.edition-digital.co.uk

Išči po arhivu

Spoštovani obiskovalci! Zaradi tehničnih težav registracije in prijave na spletni strani www.revija-radar.com trenutno niso možne.
Hvala za razumevanje!

Novi radar 431 že v prodaji Natisni E-pošta

431_naslovnica_mala.jpgDruga svetovna vojna: Varšava šteje 1800 ulic, geto 73. Zajema le dva odstotka mesta, vendar v njem živi 30 odstotkov prebivalcev poljske prestolnice. Vsi so Judje. Irena Sendler, povsem običajna socialna delavka, stara 30 let, ni, po njegovih ulicah stopa vsaj dvakrat na dan. Pred nemško stražo skriva denar, zdravila, hrano, ponarejene dokumente. In na arijsko stran onkraj tri metre visokega zidu tihotapi judovske otroke. Z vsakim otroškim življenjem, ki ga reši, tvega svoje ter življenja desetih Poljakov in dveh Judov, ki sodelujejo v njeni mreži. »Če vidiš koga, ki se utaplja, ga moraš rešiti, četudi ne znaš plavati. To moraš narediti. Ne moreš le opazovati, kako se utaplja,« jo je učil oče, preden je umrl, ko je bila stara 10 let. Besed si ni le zapomnila, ampak jih je povsem ponotranjila. Med drugo svetovno vojno je rešila več kot 2500 otrok.  

51 DNI, 76 ŽRTEV 

Ko je 19. aprila 1993 ugasnil silovit ogenj, ki je do tal požgal posestvo verske sekte Branch Davidian Mount Carmel, je na pogorišču obležalo šestinsedemdeset zoglenelih trupel. Po enainpetdesetih dneh obleganja, med katerim so agenti FBI in ameriške zvezne Agencije za alkohol, tobak in strelno orožje na pomoč poklicali celo vojaške tanke, se je krvava drama končala z ognjeno tragedijo. Med ostanki tistih, ki so preminili v požaru, je bilo tudi truplo Davida Koresha, ki je vodil sekto in se razglasil za mesijo. Po opravljeni obdukciji je postalo jasno, da je bil Koresh, še preden so ga požrli plameni, ustreljen od blizu. Z isto pištolo, s katero je Steve Schneider, njegova desna roka, nato storil samomor.  

POSEBNEŽI, KI SPREMINJAJO SVET

Kaj imata skupnega dveletna deklica, ki se je sama naučila španskega jezika, in sedemletnik, ki je uspešno izvedel svojo prvo pravo operacijo? Kaj pa matematik, inženir, izumitelj, anatom, slikar, kipar, arhitekt, botanik, glasbenik in pisatelj v eni osebi ter nekdaj problematičen in samosvoj študent, ki je zavračal uradno izobrazbo ter ustanovil eno izmed najbolj uspešnih podjetij na svetu? Vsem je skupno to, da spadajo med dva odstotka najpametnejše populacije. Vsi našteti so namreč geniji.

UKRAJINEC V MOSKVI

Štirinajstega februarja 1954 je Vrhovni sovjet Sovjetske zveze izdal odlok, s katerim je Krimski polotok postal del Ukrajine. Sledilo je neobičajno pojasnilo – Vrhovni sovjet namreč nikoli ne pojasnjuje svojih odlokov –, da je to storil zaradi skupnosti gospodarstev in bližine obeh ozemelj ter tesnih gospodarskih in kulturnih vezi med Ukrajino in Krimom. Vest v sovjetskem časopisju ni vzbudila nobenega zanimanja in tudi ni bila objavljena na prvi strani, saj se s tem pravzaprav ni spremenilo popolnoma nič. O vsem so še naprej odločali v Moskvi in v planskem gospodarstvu je bilo pravzaprav vseeno, v kateri sovjetski republiki je kdo živel.

TAKO OBIČAJNA IN TAKO IZJEMNA

Druga svetovna vojna: Varšava šteje 1800 ulic, geto 73. Zajema le dva odstotka mesta, vendar v njem živi 30 odstotkov prebivalcev poljske prestolnice. Vsi so Judje. Irena Sendler, povsem običajna socialna delavka, stara 30 let, ni, po njegovih ulicah stopa vsaj dvakrat na dan. Pred nemško stražo skriva denar, zdravila, hrano, ponarejene dokumente. In na arijsko stran onkraj tri metre visokega zidu tihotapi judovske otroke. Z vsakim otroškim življenjem, ki ga reši, tvega svoje ter življenja desetih Poljakov in dveh Judov, ki sodelujejo v njeni mreži. »Če vidiš koga, ki se utaplja, ga moraš rešiti, četudi ne znaš plavati. To moraš narediti. Ne moreš le opazovati, kako se utaplja,« jo je učil oče, preden je umrl, ko je bila stara 10 let. Besed si ni le zapomnila, ampak jih je povsem ponotranjila. Med drugo svetovno vojno je rešila več kot 2500 otrok.

ZASPAN PILOT, MRTVI POTNIKI

Petinštirideset potnikov se je vkrcalo na krov. Kapitan Marvin Renslow in kopilotka Rebecca Shaw sta vzletela v New Yorku. Potniki so bili nestrpni. Zaradi slabega vremena je bila zamuda daljša od leta, ki je trajal samo 53 minut, ampak zdaj so že videli predmestje Buffala in od trdnih tal jih je ločilo le še nekaj minut. Pristali so. Vendar ne na letališki stezi. Navpično navzdol so prileteli v eno od hiš in skupaj z njo in letalom eksplodirali. Vsi so bili na mestu mrtvi, kakor tudi en prebivalec hiše. Umrla sta tudi pilota Marvin Renslow in Rebecca Shaw, ki bi nesrečo brez težav preprečila, če bi bila spočita.