eDition

eDition je tehnologija za objavo tiskovin na internetu. Vsi registrirani uporabniki lahko listajo celotne številke v eDition formatu brez omejitev.

Primer delovanja si lahko ogledate tudi na naši internetni strani
www.edition-digital.co.uk

Išči po arhivu

Novi radar 441 že v prodaji Natisni E-pošta

441naslovnica_mala.jpgSe vam je že kdaj zgodilo, da ste prvič v življenju stopili v restavracijo, pa ste kljub temu dobili občutek, da vam je nenavadno znana in da ste ljudi, ki sedijo v njej, nekoč že videli – in to ob natanko istih mizah in v istih oblačilih? Ali pa ste morda že kdaj med pogovorom z znancem nenadoma začutili, da ste se natančno o tem nekoč že pogovarjali, pa čeprav ste dobro vedeli, da se v resnici niste? 

ŽIVLJENJE, UJETO V ZANKO ŽE VIDENEGA

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste prvič v življenju stopili v restavracijo, pa ste kljub temu dobili občutek, da vam je nenavadno znana in da ste ljudi, ki sedijo v njej, nekoč že videli – in to ob natanko istih mizah in v istih oblačilih? Ali pa ste morda že kdaj med pogovorom z znancem nenadoma začutili, da ste se natančno o tem nekoč že pogovarjali, pa čeprav ste dobro vedeli, da se v resnici niste? 

GESTAPO, SINONIM ZA NASILJE IN TEROR

»Najprej so se spravili na Jude. Bil sem tiho, ker nisem bil Jud. Potem so se lotili komunistov. In spet sem bil tiho, ker nisem bil komunist. Nato so začeli zapirati duhovščino in delavske sindikaliste. Tudi takrat nisem rekel nič. Nazadnje so prišli pome in takrat ni bilo več nikogar, ki bi se še postavil zame.« To so besede enega od mnogih Nemcev, na katerega vrata so neke noči sredi tridesetih let prejšnjega stoletja potrkali agenti gestapa in ga odpeljali v temno noč. Med drugo svetovno vojno je gestapo po vsej Evropi postal sinonim za nasilje, nočna izginotja in nacistični teror.

ČE PADE NA TLA, POBERI!

Stara je bila 30 let, snubcev se ni trlo in tudi ničesar ni bilo, kar bi jo zares veselilo. Potem so Japonci napadli Pearl Harbor. »Vojna mi je spremenila življenje,« je pozneje razlagala Julia Child, z nasmeškom, ki je razkrival spomine na srečne dni. Zaradi vojne je našla ljubezen in z njo poklic, zaradi katerega je bila v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja v Ameriki priljubljena bolj od tedanje prve ameriške dame Jacqueline Kennedy. Ko so govorili o njej, so vsi rekli le Julia in nihče ni vprašal, katera. Bila je del vsakega gospodinjstva, čeprav ni bila ne mlada ne lepa.

250 GRAMOV ŽIVLJENJA

Srce pravzaprav nima oblike, kakršno ljudje najpogosteje rišemo na zidove – srček, preboden s puščico. V resnici je le mišična kepa, v telesu postavljena nekoliko postrani, polna votlin in cevi, organ, ki poskakuje tudi takrat, ko mislimo, da v telesu ni več življenja. Glede na delo, ki ga opravlja, je srce pravzaprav zelo majhna naprava, približno tako velika kot stisnjena pest njenega nosilca, pri ženskah težka približno 250 gramov in 310 gramov pri moških. Za primerjavo lahko navedemo, da so jetra petkrat težja.

STEBER POKONČNOSTI

Bila je živahna, nasmejana in dobrovoljna. Zlahka je navezovala stike in z vsemi sproščena klepetala, ko pa so jo v kremplje dobili Nemci, se je 23-letna Violette Szabo spremenila v steber molka. Nič ji ni moglo razvezati jezika, tudi mučenje ne. Zajeta je lahko k zmagi zaveznikov prispevala le tako, da ni razkrila nič, čeprav je imela kaj povedati. Bila je britanska tajna agentka na francoskih tleh.