eDition

eDition je tehnologija za objavo tiskovin na internetu. Vsi registrirani uporabniki lahko listajo celotne številke v eDition formatu brez omejitev.

Primer delovanja si lahko ogledate tudi na naši internetni strani
www.edition-digital.co.uk

Išči po arhivu

Novi radar 445 že v prodaji Natisni E-pošta

445naslovnica_mala.jpgPopolno zdravje, popolno telo, popolna rasa, je rohnel nacistični propagandni stroj, ampak tisti, ki je Nemce navdihoval v duhu absolutne večvrednosti, je bil le bleda senca svojega ideala. Hitler je bil odvisnik, ki je tudi najtežje bitke bíl pod vplivom poživil, pomirjeval in cele vrste eksotičnih pripravkov, ki mu jih je dajal njegov osebni zdravnik dr. Theodor Morell. »Brez Morella bi morda umrl že dolgo nazaj ali pa vsaj ne bi bil sposoben delati. Bil je in je še vedno edini človek, ki mi lahko pomaga,« je Hitler svoji tajnici Traudl Junge razložil, zakaj je naravnost vdan človeku, ki so ga njegovi kolegi imeli za navadnega šarlatana. V devetih letih je Hitlerju predpisal kar 74 zdravil, tudi kokain in metamfetamine, ki so danes pod angleškim imenom crystal meth ali ice (led) najbolj nevarna in zasvojitvena ilegalna droga na črnem trgu.   

TISTI, KI SLEPEMU PONUJA OKO

»Prišel je tisti, ki razsvetljuje svet, zaščitnik sveta, ki poraja luč, ki slepemu  ponuja oko, ki razločuje naravno dobroto od  pokvarjenosti. Ta svet že dolgo spi, zavit v gmoto teme in on je tisti, ki ga lahko prebudi z lučjo modrosti. V svetu bitij, ki so bedna od zdavnaj, ki jih mučijo nadloge naravne pokvarjenosti, se je pojavil on, kralj zdravnikov, ki odrešuje vsega hudega.«  

NACIST S SRCEM

»Ne morem se pripraviti do tega, da bi izdal zaupanje teh ljudi. Ali lahko v teh okoliščinah zbežim, ali smem? Mislim, da ne. Kdor koli je kdaj sedel v zakloniščni jami in med zračnim napadom dolge ure v vsaki roki držal po enega trepetajočega kitajskega otroka, bo razumel, kaj čutim,« je septembra 1937 v svoj dnevnik zapisal John Rabe. V Nanking, današnji Nanjing, se je vrnil iz svoje varne počitniške hiše v Peitaihu, ko so vsi drugi bežali iz njega. Japonci so osvajali Kitajsko in jasno je bilo, da bodo slej ko prej napadli tudi Nanking, tedanjo kitajsko prestolnico. Prelivanje krvi je bilo neizbežno. John Rabe, direktor Siemensove izpostave v Nankingu in vodja lokalne nacistične stranke, se je tega dobro zavedal.

600 LET PLENJENJA IN STRAHU

Julija 1683, ko je veliki vezir Otomanskega cesarstva Kara Mustafa na ukaz svojega sultana Mehmeda IV. popeljal njegovo 300.000-glavo vojsko iz Istanbula prek Madžarske pred obzidje Dunaja, je bil avstrijski cesar Leopold I. v razkošnih sobanah svoje palače v Linzu zgrožen. Nekaj dni pozneje, ko mu je njegov sel prebral še Mustafovo pismo, s katerim ga je pozival k predaji in plačilu davkov, v nasprotnem primeru pa zagrozil, da mu bo odsekal glavo, je postal tudi na smrt prestrašen. Predvsem zato, ker je pred Dunajem stala otomanska vojska z enotami svojih zloglasnih janičarjev, dvajsetkrat številčnejša od pogumnih dunajskih braniteljev.

HITLERJEV USODNI MOŠKI

Popolno zdravje, popolno telo, popolna rasa, je rohnel nacistični propagandni stroj, ampak tisti, ki je Nemce navdihoval v duhu absolutne večvrednosti, je bil le bleda senca svojega ideala. Hitler je bil odvisnik, ki je tudi najtežje bitke bíl pod vplivom poživil, pomirjeval in cele vrste eksotičnih pripravkov, ki mu jih je dajal njegov osebni zdravnik dr. Theodor Morell. »Brez Morella bi morda umrl že dolgo nazaj ali pa vsaj ne bi bil sposoben delati. Bil je in je še vedno edini človek, ki mi lahko pomaga,« je Hitler svoji tajnici Traudl Junge razložil, zakaj je naravnost vdan človeku, ki so ga njegovi kolegi imeli za navadnega šarlatana. V devetih letih je Hitlerju predpisal kar 74 zdravil, tudi kokain in metamfetamine, ki so danes pod angleškim imenom crystal meth ali ice (led) najbolj nevarna in zasvojitvena ilegalna droga na črnem trgu.

ŽIVLJENJE BREZ ENEGA SAMEGA ČUSTVA

Tridesetletnico je mož pripeljal k psihiatru: z njo je nekaj narobe. To je vedel. Toda kaj bi lahko bilo narobe, se mu še sanjalo ni. Njegova žena ni kazala zanimanja za nič. Ne za druženje s sodelavci, ne za službo, ne za svojo družino in ne za družinskega psa. Njun zakon je bil zato daleč od ljubečega, njeno življenje pa monotono, dolgočasno in skorajda brez besed. Ker nima kaj reči, je zaupala psihiatru. In ko jo je ta vprašal, kako se počuti, mu je vedno odgovorila le s tremi besedami: »V redu sem.«